Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude Stedelijk Museum?
De nieuwe ingang was heel erg modern. Het verschil met de oude ingang was daardoor dus best wel groot. Al vond ik het ontwerp wel erg mooi! Het is groot en ruim, en door de vele ramen is het ook erg licht.
Geeft het een extra stimulans om binnen te gaan?
Ik denk het wel. Sowieso zou iedereen al erg benieuwd zijn hoe het eruit zou zien dus door nieuwsgierigheid komen er al veel bezoekers. Daarnaast het ziet er heel groots uit waardoor men al snel het gevoel heeft dat er misschien wel mooie en ook grootse kunstwerken tentoon worden gesteld.
Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
Je hebt nog meer ruimte om kunstwerken ten toon te stellen dus in principe heb je veel meer ruimte en dat is alleen maar goed!
De volgende stop was de tentoonstelling 'Beeld Hal Werk' in de Krommehouthal.
Wat is het tentoonstellingsconcept van Beel Hal Werk?
Het concept was dat alle kunstwerken die daar stonden bij elkaar gebracht. Alle kunstwerken liepen als het ware in elkaar over en behoorde tot elkaar, maar toch ook weer niet, doordat er overal wel een ruimte tussen zat waar de bezoeker kon lopen. Overal waar je keek zag je wel wat, je werd er met je neus opgedrukt en je kon dus wel goed kijken!
Hoe ervaar je dit?
Ik vond het erg leuk dat het weer eens iets anders was dan in een gangbare tentoonstelling. Hier had ik wel echt het gevoel dat je werd betrokken bij de kunst en dat je het bijna kon aanraken! Soms werd je zelfs als bezoeker bij de kunst betrokken, je mocht dan in het kunstwerk of er onderdoor lopen of een woord schrijven. Daarnaast vond ik de ruimte ook echt heel mooi! Het was weer een hele grote lege loods die heel hoog was waardoor het ook wel iets extra toevoegde aan de kunstwerken.
Zou je het zelf ook zo doen?
Ik zou niet zo snel het idee krijgen om het op die manier ten toon te stellen! Het was wel erg vol en ik had af en toe wel het idee dat ik wat kunstwerken over het ook zag, omdat het er zo veel waren. Alleen nu je het zo hebt gezien merk je wel weer dat je op allerlei soorten manieren kan ten toon stellen! En dat vind ik erg leuk!
En de laatste stop was De Nieuwe Kerk. Hier had Krijn de Koning een installatie ontworpen waardoor je op 4.5 meter hoogte kon lopen in de kerk. Daardoor kreeg je op een heel andere manier een indruk van de kerk.
Hoe ervaar je ruimtelijkheid van het werk van Krijn de Koning?
Het werk van Krijn de Koning is heel erg ruimtelijk. In het werk van Krijn de Koning staat altijd de ervaring van ruimte en de verhouding tussen mensen en ruimte centraal. Hier merkte je dat ook. Je kon zelf deelnemen aan de beleving van zijn werk.
Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op 5 meter hoogte kunt lopen?
Je merkte dat de kerk een stuk minder groots leek. Omdat je bijvoorbeeld al op de hoogte van de glas in lood ramen stond. Normaal gesproken keek je altijd omhoog en dan had je ook een indruk van de hoogte van de kerk, maar nu zat je op de zelfde hoogte als de ramen en je hoefde dus minder om hoog te kijken. Het was daarnaast ook een stuk lichter.
Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
Je merkte dat het dan weer een stuk donkerder was. En de kerk was weer veel grootser en je moest weer echt omhoog kijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten