woensdag 29 september 2010

CW week 39

Vandaag gingen we naar het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Zowel in de beeldentuin als in het museum was een brede verscheidenheid aan kunstwerken te zien; van enorme architectonische bouwwerken, kleine objecten,sculpturen en schilderijen. Overal waar je keek, was iets te zien, daardoor kreeg ik veel indrukken. De opdracht was om drie kunstwerken uit te zoeken om daar iets over te schrijven. Ik heb gekozen voor de kunstwerken: 'Secrets of the waters' van Ana Maria Tavares, 'Kubus en zijn stapeling' van Carel Visser en 'two adjacent pavilions' van Dan Graham...

'Secrets of the waters' by Ana maria Tavares'


Ana Maria Tavares komt oorspronkelijk uit Brazilië. Tavares wordt geïnspireerd door wat er gebeurd in haar omgeving. In dit werk is dat water. Ze ontdekte tijdens haar onderzoek, in de omgeving van de Veluwe, vijf ondergrondse waterknooppunten. Deze zijn gemarkeerd door dit kunstwerk. Een spiegel omringd door een stenen rand met woorden: Desire, Deserve, Delight, Still Life, Sparkling Water, Still Water, Sparkling Life’...deze tekst verwijst naar verlangen en het leven. Ik wist eerst de betekenis nog niet, maar vond het een mooi kunstwerk. Heel eenvoudig, maar wel met een diepere betekenis. Eerst dacht ik dat het een soort monument was en ik kwam het op meerdere plekken tegen in het park en dat vond ik interessant...

'Kubus en zijn stapeling' van Carel Visser

Carel Visser is een Nederlandse kunstenaar. Hij is voornamelijk gericht op beeldhouwen en hield zich hierbij bezig met het constructivisme. Hij maakt geordende verbindingen in zijn grote of kleine objecten. Herhaling en variatie spelen een belangrijke rol. Ik heb gekozen voor het kunstwerk: 'Kubus en zijn stapeling', omdat ik onder de indruk was van het kunstwerk. Het was heel simpel, maar het deed wel wat met me. Ik vond het erg interessant, omdat de hele kubus een heel sterk beeld gaf van een massa, als je het uit elkaar haalt en weer opbouwt! Met dezelfde vorm en massa geef je dan een heel andere uitstraling.



'two adjacent pavilions' by Dan Graham

Dan Graham komt uit Amerika en zijn architectuur/kunst wordt gerekend tot moderne stromingen als minimal art, conceptuele kunst en performance kunst. Zijn werk gaat over de relatie tussen architectuur en over het psychische effect op de mensen die zijn kunst beleven. Hij gebruikt veel materialen die reflecteren, zodat je wordt geconfronteerd met jezelf, maar tegerlijkertijd ook met andere mensen door de reflecterende en doorzichtige ruimtes. Zelf omschrijft hij zijn werk als: "geometric forms inhabited and activated by the presence of the viewer, [producing] a sense of uneasiness and psychological alienation through a constant play between feelings of inclusion and exclusion."


Uiteindelijk moesten we nog een teken van natuurlijke bronnen achterlaten op de Veluwe. We hadden uiteindelijk als object een gewone loofboom gekozen, die opeens een naaldboom werd!




zaterdag 25 september 2010

CW week 38

De derde Culturele Woensdag ging naar Rotterdam. Eerst gingen we naar het Museum van Boijmans van Beuningen, met een brede collectie aan kunst. Het interessantste vond ik het werk van Olafur Eliasson. Hij liet de interactie tussen water, licht en de bezoekers zien. De bezoeker speelde een rol in de visuele wereld die hij creëerde door middel van lichtgolven. Ik vond het heel bijzonder en omdat het zo groots was werd ik er helemaal in meegevoerd.

Notion motion, Olafur Eliasson 
Parkje buiten...

Binnenplaats van het museum...

Als tweede stop hadden we de tentoonstelling 'Infernopolis' van Joep van Lieshout. Het was te bezichtigen in een intens grote onderzeebootloods. De kunstwerken in samenstelling met de grote ruimte maakte het interessant. Voor elk kunstwerk was voldoende ruimte en dat maakt het intenser. Er waren kunstwerken die ik erg indrukwekkend vond, maar die tegelijkertijd ook wel erg shockerend waren zoals bijvoorbeeld kunstwerken van opengescheurde mensenfiguren waarbij je de organen eruit zag komen. Er werd wel een bepaald gevoel overgebracht en dat kwam bij mij wel aan! Dat vond ik het ook weer interessant maken!






Daarnaast vond ik de ruimtes die hij had ontworpen sprekend. Hoe kom je in hemels naam op een idee om een spermacel uit te vergroten to een ruimte waarin je kan staan, of een vrouwenlijf waarin je kan wonen? Het was een erg interessante dag!
 


woensdag 8 september 2010

CW week 36

Het was voor mij de eerste keer dat ik een culturele woensdag heb meegemaakt! Ik had er nog niet zoveel verwachtingen bij, maar was erg benieuwd! De opdracht was om op wat voor manier dan ook, een barrière te creëren op een plek naar keuze!

 Voorbeelden ter inspiratie:

Richard Serra "Open Ended"
'Valley Curtain,' Rifle, Colo (1970-1972, Christo
We gingen brainstormen en uiteindelijk kwam het idee dat we vershoudfolie wilden gebruiken in onze barrières.  Het is een materiaal wat doorzichtig is maar waar je niet doorheen kunt lopen. Op verschillende manieren gingen we te werk.

Aan weerszijden van een brug in Utrecht spanden we folie en keken of mensen er gewoon doorheen zouden lopen...deels wel, maar het gebeurde ook dat ze helemaal omliepen via een andere brug.




We spanden de folie ook tussen doorgangen en merkte al snel dat iedereen de ingang gebruikte waar de folie niet hing. Toen we zelf als blokkade bij de derde opening gingen staan liepen de mensen juist wel door de doorgangen van folie.




Het was ook wel typisch, dat toen we bij een drukke winkelstraat folie spanden tussen de muren en onze groep, ze dwars door onze groep heen liepen.



Je merkt dus dat mensen heel erg makkelijk om te leiden zijn, als ze ergens niet door kunnen! Zodra je de enige plek waar je nog normaal door kunt lopen ook barricadeert, dan doen ze meer moeite om op de plek te komen waar ze heen willen.
Niet iedereen kon dit onderzoek waarderen. Anderen waren er juist in geïnteresseerd.